top of page
img2.rtve-1.jpg

Joseph Haydn

(1732-1809)

Joseph Haydn va ser un dels compositors més importants del període clàssic i va fer contribucions significatives al desenvolupament de la música. Sovint es coneix com el "Pare de la Simfonia" i el "Pare del Quartet de Corda". Va jugar un paper crucial en el desenvolupament de la música clàssica, especialment durant la transició del Barroc a l'època clàssica.

 

Va néixer el 31 de març de 1732 a Rohrau, una petita localitat a Àustria, dins d'una família de músics. Va rebre les seves primeres lliçons de música de la mà de la seva família, i després va continuar els seus estudis a Hainburg i més tard a Viena, on va aprendre de compositors com Porpora i Metastasio.

 La major part de la seva carrera va estar dedicada al servei dels Esterházy, una família aristocràtica hongaresa. Va treballar com a director musical i com a compositor per a la família Esterházy, especialment al palau d'Eszterháza. Durant aquest període, va compondre moltes de les seves simfonies, quartets de corda i altres obres més conegudes.

Haydn va realitzar dos viatges a Anglaterra (1791-1792 i 1794-1795), on va experimentar un gran èxit i va compondre algunes de les seves obres més famoses. Després dels seus viatges, va tornar a Viena i va continuar component fins a la seva mort. Les seves obres tardanes, com les darreres simfonies i els darrers quartets de corda, són considerades algunes de les més innovadores de la seva carrera. 

 

Algunes de les obres més conegudes de Haydn inclouen les seves 104 simfonies, com la "Simfonia Sorpresa", la "Simfonia Militar" i les "Simfonies de Londres". També va compondre nombrosos quartets de corda, com el "Quartet de l'Emperador" i el "Quartet de la Broma". La música de Haydn es caracteritza per la seva agudesa, encant i innovació.

Joseph Haydn va morir el 31 de maig de 1809 a Viena. És considerat un dels grans compositors clàssics i va tenir una influència significativa en les generacions següents de músics, com Mozart i Beethoven. Les seves contribucions al repertori de la música clàssica, inmenses, continuen sent celebrades,  interpretades i estudiades a tot el món. La seva creativitat va obrir camí per al desenvolupament posterior de la música romàntica.

"No hi havia ningú aprop  per a confondre’m, pel que estava forçat a ser original".

-Franz Joseph Haydn
bottom of page