DIRECTORS

Alfred Canamero

 

ALFRED CAÑAMERO

Va néixer a Barcelona, i va rebre els seus primers estudis musicals de cant, piano, violí i orgue, de la mà del P. Ireneu Segarra a l’Escolania de Montserrat. Després continuà als conservatoris de Barcelona i Badalona, sota el guiatge de Manuel Oltra, Benet Casablancas, Miquel Roger i Josep Soler.

En el camp del cant, ha estudiat amb la Pura Gómez, Margarida Sabartés, Xavier Torra i Salvador Parrón; en la direcció coral ha estat deixeble d’Enric Ribó, Pierre Cao, Johan Duicjk i Laszlo Heltay, i també ha realitzat cursos amb Eric Ericson i Harry Christophers; i els estudis de direcció d’orquestra els ha realitzat amb l’Albert Argudo i l’Antoni Ros Marbà.

Cañamero va aconseguir les més altes qualificacions en Composició i Instrumentació, així com de Direcció d’Orquestra, obtenint el 1er Premi d’Honor en la historia del Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona.

Actualment és el director titular de la Coral Mixta d’Igualada, director artístic i musical del Cor Cantus Barcelona, i recentment ha pres la direcció de la Coral Guisla de Caldes de Montbui.

Alfred Cañamero està considerat com un dels directors corals catalans més representatius de la seva generació, sempre vinculat a projectes musicals importants. En el camp de la pedagogia de la direcció, podem destacar el “Curso de Dirección Coral de Andalucía”, “Curso de Dirección Coral de la Región de Múrcia” i el “Curs de Direcció Coral de Girona”. Va formar part, durant els 8 primers anys, de l’equip de directors que va començar els cursos de direcció coral de la FCEC. Ha col·laborat amb les universitats de Granada, Sevilla i Extremadura en cursos sobre la direcció coral. També ha impartit cursos a Aragó, a Múrcia i a Menorca, i assenyalar el curs de direcció coral en el Campus d’Estiu del Fescat a Llívia (Generalitat de Catalunya) i el Curs d’Animadors de Cant per la Litúrgia al Monestir de Montserrat, així com el Curs de la Catedral de Barcelona.

Ha impartit cursos de divulgació musical per a la Fundació “La Caixa”, i ha escrit articles en diverses publicacions musicals. A l’any 1995 començà el projecte del “Messies Participatiu” de la  Fundació “la Caixa”, i el va du a Barcelona, Sevilla, Granada, Bilbao, Valencia, Vitoria-Gasteiz i Palma de Mallorca. L’any 2008 va iniciar el projecte d’aquesta mateixa Fundació del Carmina Burana també a Barcelona, que també ha realitzat a Madrid.

Cañamero ha estat director de moltes formacions corals del nostre país i també d’afora; podem destacar el haver estat titular de la Coral Càrmina de Barcelona i el Coro de la Sociedad Musical de Sevilla, entre d’altres.

Cañamero, sovint ha estat convidat per orquestres, grups de cambra i cors de tot l’estat espanyol, com per exemple  la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, la Cobla La Principal del Llobregat (de la que ha estat titular en dues èpoques), la Banda Municipal de Barcelona, la Coral Polifònica de Puig-reig, l’Orquestra de Cambra Gonçal Comellas, l’Orquestra Arcambra, La Orquesta Barroca del Conservatorio de Granada, l’Orquestra Simfònica de Vallès i la Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, amb escenaris tan importants com l’Auditori de Barcelona, Festival de Peralada, el Palau de la Música Catalana, la Catedral de Barcelona, el Teatro de La Maestranza de Sevilla, etc.

El seu repertori s’estén a estrenes i obres del gran repertori com Haendel, Bach, Mozart, Ravel, Debussy, Brahms, Mendelssohn, Britten, Montsalvatge, Amargós, Oltra...

També assenyalar col·laboracions com a assistent amb Edmon Colomer, Trevor Pinnock, Robert King, Christoph Spering, Josep Pons, Antoni Ros Marbà, Philip Pickett, Harry Christophers, Monica Huggett, Eiji Oue, Pierre Cao, entre d’altres. 

Alfred Cañamero és col·laborador d’Europa Cantat. Destaca la seva intervenció en el Festival celebrat a Mainz (Alemanya) l’agost del 2006, i la direcció a l’Auditori de la Missa de Batalla de Joan Cererols, en les Jornades Internacionals de Cant Coral de Barcelona l’estiu del 2007.

Ha realitzat enregistraments amb Catalunya Música, Radio Nacional de España Radio 2, TV2, TV3, BTV i la Televisió Alemana, així com per diferents discogràfiques, de les que cal destacar l’opera Tosca de G.Puccini, L’alta naixença del Rei en Jaume de R. Gerhard, Jesu meine Freude de J. S. Bach i O sing unto the Lord de H. Purcell.

Durant l’any 2008, Cañamero ha enregistrat un disc de sardanes clàssiques per a Cobla, amb la Principal del Llobregat, i també un altre de música del segle XX per a Cobla, amb obres de Guinovart, Oltra i Montsalvatge.

Els últims programes que ha dirigit Cañamero han estat sobre música a capella per a cor de compositors anglesos romàntics, com Williams, Holst, Elgar i Stanford, de Reger i Rheinberger, la Missa de Santa Cecília de Charles Gounod, Jesu, meine Freude de Bach i obres de Haendel, Vivaldi, Haydn i Buxtehude. Ha dirigit el Totentanz de Hugo Distler, un programa de música romàntica i del s.XX per cor i piano i la Missa en Re Major per orgue i cor d’Antonín Dvorák. 

Al darrer any, ha dirigit a Ginebra l’estrena de la Missa Espiritista del compositor suïs Robert Clerc, obra per orquestra, cor i solistes; el Cor Ariadna de l’Agrupació Cor Madrigal, li va estrenar dues obres corals, amb textos de Carles Riba i tradicionals. Com a mestre de cor ha muntat el Rèquiem de W. A. Mozart, amb l’Orquestra Terrassa 48 sota la direcció de Xavier Puig. Ha estat assistent d’Antoni Ros Marbà, amb la Filharmonia de Galícia, en una producció del Barbiere di Sivigla, i també ha fet l’assistència de Philip Picket d’un Messiah de  G. F. Haendel a Vitoria-Gasteiz.

Actualment Cañamero està preparant diversos programes: el 2n llibre de Madrigals de Claudio Monteverdi, el Rèquiem de Fauré, els Carmina Burana d’Orff, i obres a capella de Orlando di Lassus, Felix Mendelssohn, Zoltan Kodály i Johan Duijck.

Coral Mixta d'Igualada | Passeig Verdaguer 84-86 08700 IGUALADA | | Contacte | Fòrum